Виставка живопису «На хвилях живописного романсу»

У Фортечній галереї «Бастіон» триває виставка живопису калуської художниці Вікторії Гречко.

Пані Вікторія почала займатися живописом уже у зрілому віці, хоч малювати любила з дитинства. І не дивно, бо народилася у творчій сім’ї. Батько у молоді роки був актором театру, мама гарно малювала, грала на гітарі, співала. І хоча батьки вибрали інші професії, у батьківському домі було багато книг з мистецтва, які майбутня художниця часто переглядала.

Проте своє майбутнє пані Вікторія теж не пов’язала з мистецтвом, а працювала у сфері екології в науково-дослідному інституті ПАТ «Укрнафта». На роботі вона поринула у світ цифр, аналізів і монотонності, тому коли з’являлася вільна хвилинка, пані Вікторія присвячувала її малюванню. Це була своєрідна віддушина. Малювати їй хотілося зазвичай тоді, коли був хороший настрій. Але серйозно займатися живописом почала лише після виходу на пенсію.

«На пенсії я зрозуміла, що можу розпоряджатися часом на свій розсуд і робити те, що подобається, –розповідає авторка виставки. – Першу картину олійними фарбами я написала за три години. І була дуже задоволена своєю роботою, бо змогла передати атмосферу».

За словами художниці, кожна картина – це своєрідна сповідь, яка приносить полегшення та задоволення від творчого пориву.

«Малюючи, я відчула, що таке муки творчості. І хочу сказати, що приємнішого заняття в моєму житті не було. Проте я не поспішала демонструвати свої роботи широкій публіці. Мені здавалося, що коли виставлю картини на люди, то відчуватиму себе оголеною. Певною мірою я боялася публічності. Насправді ж картини хочуть, щоб на них дивилися».

Частину коштів від продажу картин Вікторія Гречко передасть на потреби української армії та Калуській міській філії «Союз українок ФМ».

 

 

14.07.2022