Виставка «На зламі»

«На зламі» – мандрівна виставка, яка пропонує всім небайдужим разом поміркувати над викликами, що поставив перед українським суспільством збройний конфлікт на Сході України. В основі виставки – історії цивільних людей, які стали активними учасниками воєнних подій і пережили поневіряння чи утиски в умовах правового свавілля.

«На Зламі» складається з 14 стендів. Виставка поєднує особисті історії постраждалих разом з інфографікою та відеоісторіями, що містять відверті свідчення людей, які пережили невизначеність та страх, розрив з власними сім’ями, вимушену міграцію та життя у беззаконні на тимчасово окупованих територіях.

Глядач має змогу співставити особисті історії разом з даними, які ілюструють зміни у суспільстві: поляризацію суспільства на «наших» та «не наших», маргіналізацію населення внаслідок узурпації влади бойовиками «Л/ДНР», труднощі життя цивільних в умовах беззаконня та, як наслідок, демографічні зміни в Донецькій та Луганській областях. На стенді 13 згадується і тема відновлення справедливості: що цивільні думають про амністію бойовиків та подальшу реінтеграцію окупованих територій до складу України.

 «На зламі» – не лише виставка, а й мистецький простір, створений для осмислення теми війни в Україні, впливу збройного конфлікту на цивільне населення. Глядачі мають змогу подумати над тим, як саме почалася війна на Донбасі; як вона змінила людей; що можна зробити, аби вплинути на ситуацію й змінити її на краще. Кожний показ виставки передбачає і обговорення з місцевими мешканцями проблем повоєнного суспільства та відновлення миру, а також сприйняття теми насилля в умовах війни цивільними мешканцями.

У проекті взяли участь організації-учасники Коаліції: ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», БФ «Восток-SOS», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Кризовий медіа-центр “Сіверський Донець”»,  ГО «Громадський центр правозахисних досліджень» та ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян».

11.05.2022