Виставка абстрактно-експресивної каліграфії Віталія Гоцанюка

Запрошуємо вас оглянути виставку молодого івано-франківського художника, виконану в незвичній техніці абстрактно-експресивної каліграфії.  Це динамічне і виразне мистецтво, елементи якого можна побачити в різних галузях – від живопису і театрального мистецтва до оформлення одягу.

Свою діяльність Віталій Гоцанюк розпочинав як вуличний художник та дизайнер, зараз продовжує вивчати мистецтво в університеті. Самостійно вивчав каліграфію і шрифти, займався створенням шрифтових і мистецьких композицій. У дебютній персональній виставці автор представляє своє розуміння добра та людських цінностей. 

Фокус проєкту – слово «добро», сховане в абстрактних лініях та шарах фарби. Завдяки нашаруванню та повторюваності саме слово перетворюється в абстрактну пляму, втрачає читабельність.  Це символізує знецінення та нівелювання цього поняття. Глядач не здатен прочитати чи виділити слово «добро» серед інших каліграфічних символів, а тому змушений шукати «власне» добро.

Примітивно-наївне буквене письмо неначе повертає глядача в минуле, коли в людей були інші цінності, а слово «добро» не було лише порожнім звуком чи написаним словом. Оригінальна техніка абстрактно-експресивної каліграфії надає крихку витонченість зображенням і підводить до теми щирості та вразливості душі. Лінії символізують сутність буття і нескінченний рух уперед.

Творчість автора – це спроба наштовхнути глядача на роздуми про сутність добра. Чи справді воно існує? Чи робить він сам добро і чи вміє його цінувати? Роботи автора не дають відповідей на ці запитання, адже сутність добра кожен мусить відшукати у власній душі.

 

10.02.2021