Фотовиставка "Бачити серцем"

Сьогодні у Фортечній галереї «Бастіон» відкрилася фотовиставка Лесі Дикун «Бачити серцем». Вона об’єднує у собі чотирнадцять фотографій людей з центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Дивосвіт». Ці особи мають певні функціональні обмеження, але всі вони – виражені індивідуальності, які мають право розвиватися та радіти життю, як і всі інші люди.

«Ідея організувати виставку виникла у мене після чергової фотосесії в центрі «Дивосвіт» , – розповідає фотограф. – Я фотографувала цих людей не вперше, і з кожним разом помічала, що вони відкриваються перед камерою все краще і краще. Кожна фотосесія давала можливість побачити їх іншими. Найголовніше, що я хочу показати, – це те, що люди, які мають певні функціональні обмеження, дуже добрі та щирі. Та, на жаль, у суспільстві їх не завжди адекватно сприймають».

Найважливіша мета першої персональної виставки Лесі Дикун – показати красу і доброту людей, яких не завжди розуміє і сприймає суспільство. Вона покликана навчити нас бачити людей не лише очима, а й серцем, тобто цінувати їхню душу та внутрішній світ. За словами авторки виставки, їй було дуже важко відібрати фото для показу, адже всі її моделі заслуговували на те, щоб їхні світлини побачив світ.

 Леся Дикун займається фотографією вже більше 10 років. Спочатку ця діяльність була лише хобі, але після закінчення курсів фотографії, наставником який був Дмитро Петрина, це захоплення переросло в професійну діяльність. Більше чотирьох років авторка проводить сімейні та дитячі фотосесії, часто фотографує діток та дорослих з різними діагнозами і функціональними обмеженнями. Зокрема одна з її фотосесій відбулася в дитячому онкологічному відділенні.

12.06.2020