Виставка "Невідомий"

Сьогодні у галереї Арт на Мур лікар і любитель мистецтва Іван Сенюк представив картини, придбані ним у Парижі в 2010 році. Вони написані невідомим автором у стилі абстрактний примітивізм.  Цей стиль передбачає навмисне спрощення картини, яке робить її сюжет примітивним як творчість дитини або малюнки первісних людей чи народних майстрів. Причому невідомий художник наслідував малюнки саме французьких народних майстрів, у його роботах відчувається також вплив Поля Гогена.

За допомогою своїх робіт художник намагається спілкуватися зі світом, але коли автор невідомий, тоді картини промовляють замість нього. Вони передають не лише майстерність його пензля, а й дух місцевості та епохи, рідних для митця. Автор цих картин невідомий, але вони досконало передають дух мистецького Парижа, зокрема одного з його районів – Монмартра.

В кінці ХІХ століття Монмартр приваблював діячів мистецтва невисокими цінами на житло. Тут жили й творили Ренуар, Вінсент ван Гог, Тулуз-Лотрек. Бідні художники й поети винаймали кімнатки в бараці Бато-Лавуар, де не було світла й газу. Улюбленими місцями зустрічей паризької богеми були кабаре «Чорний кіт» та «Мулен Руж». Сьогодні Монмартр – одне з найбільш богемних місць Парижа.  Тут завжди багато художників-портретистів, карикатуристів та графіків. На Монмартрі також знаходиться знаменита Basilique du Sacré-Cœur (фр. «базиліка Святого Серця»).

Обличчя на цих полотнах глибокодумні, подекуди ледь іронічні. Вони неначе поринули у роздуми про скороминущість буття. І здається, їх зовсім не бентежить непостійність життєвої круговерті, адже вони добре розуміють, що існують вічні цінності, непідвладні часу.

Запрошуємо до перегляду!

 

18.06.2021